Sommarläsning

7 juli, 2010

Nu när sommaren är här på allvar så vill man gärna lägga sig i hängmattan med en bra bok. Eller på stranden eller i husvagnen eller var som helst egentligen… Därför har jag plockat fram några tips på böcker som jag tycker är extra bra, spännande och roliga.

Riddarnas kamp /

Om man gillar deckare men har läst alla böcker om Lasse-Majas detektivbyrå så vill jag tipsa om en jättebra ny deckarserie som är ganska lättläst, klurig och rolig. Serien heter ”Emil Wern, detektiv” och är skriven av Anna Jansson. Det har kommit ut tre böcker i serien än så länge och man kan läsa dem i vilken ordning man vill. Böckerna utspelar sig på Gotland där Emil bor med sin lillasyster Linda, som brukar hjälpa honom med detektivgåtorna, och med sin mamma Maria, som säkert någon vuxen i din närhet känner till. Hon är nämligen polis och huvudperson i flera vuxendeckare.

Som trolleri / Om man istället är sugen på att läsa något som är mystiskt och spännande på ett lite annorlunda sätt så kan jag rekommendera boken ”Som trolleri” av Mårten Melin. Den handlar om Mona som spenderar sommarlovet på sitt sommarställe på landet. Hennes mamma har flyttat och pappan jobbar hela tiden så hon är mest för sig själv. Det finns inte så mycket att göra så oftast hänger hon nere vid bryggan och badar. Hon trivs där för att oftast är hon den enda personen på stranden. Men en morgon när hon kommer dit sitter det en kille i hennes ålder på bryggan. Och samtidigt som han är söt är det något konstigt med honom. Han är smutsig och har tovigt hår och pratar knappt någonting. Han vet vad hon heter utan att hon har sagt det och han blir jättearg på henne när hon skvätter vatten på honom. Det är något väldigt speciellt med den här killen.

Vad mina vänner inte vet :  del ett / Är du lite äldre så kanske ”Vad mina vänner inte vet” och fortsättningen ”Vad min flickvän inte vet” av Sonya Sones kan passa som sommarläsning. Den första boken handlar om Sophie som är ensam i staden under lovet. Båda hennes bästa vänner har rest iväg på fantastiska solsemestrar och hemma är det bara kallt och tråkigt. Sophie bestämmer sig för att semestra så gott det går ensam och hon försöker uppleva de sevärdheter som finns i hemstaden. En dag när hon sitter på en bänk på konstmuseet så dyker skolans töntigaste kille, Murphy, upp. Han börjar småprata med henne och först tycker hon att det är pinsamt att sitta och prata med honom, men efter ett tag försvinner alla sådana tankar och hon märker att hon kan ha väldigt kul ihop med Murphy och att de har riktigt mycket gemensamt. Och utan att någon av dem riktigt vet hur det har gått till så spenderar de varenda lovdag ihop. Sophie tvingas erkänna för sig själv att hon börjar bli kär i Murphy. Men vad kommer att hända när skolan börjar och vad ska Sophies vänner säga? Detta är en otroligt gripande kärleksberättelse. Jag kunde inte lägga den ifrån mig när jag börjat läsa den. Och det som är extra speciellt med den är att den inte är skriven som en vanlig berättelse utan med dikter. Men bli inte rädd nu. Det blir inte konstigt och svårt på något sätt. Snarare blir det mer spännande och väldigt lättläst.

Oj! / Om du slutligen känner någon liten knatte som också vill njuta av en bra sommarberättelse så kan jag tipsa om två bra serier att läsa för de minsta. Böckerna ”Oj!” och ”Hej!” av Stina Wirsén är roliga för de allra minsta. Det är korta vardagsäventyr med underbart roliga teckningar.

Kicka läser / ”Kicka läser!” och ”Kicka hälsar!” av Annika Devert passar den som är något äldre. Dessa böcker speglar verkligheten som den är idag. I ”Kicka läser!” förundras huvudpersonen Kicka över hur konstiga saker kan vara i de böcker hon läser. Till exempel har fastern i Kickas bok en korg på armen när hon handlar grönsaker medan Kickas egen faster har klackskor och kör sportbil.

 

/Inger Eriksson Abrinius

You must be logged in to post a comment.